Els ponents del 230 Sopar Hora Europea sobre «La nostra llibertat» han dit:


Ignasi Batlle: «La meva llibertat és la capacitat que tinc de decidir, assumint la meva condició i relacionant-me amb els altres, o dit d’altre forma, la capacitat de decidir assumint la realitat personal i estimant. La llibertat té a veure amb la capacitat d’estimar i hi ha tres nivells: un mateix, els que tenim al voltant i la capacitat d’estimar el món que ens envolta. El motor que mou l’exercici de la meva llibertat és prendre consciència de la meva germandat existencial, és a dir, que la vida, el que considero més important, em fa igual i m’uneix a tots els coetanis».

Jordi Riera: «La nostra llibertat és fecunda i genera felicitat quan ni s’ignora a l’altre, ni ens ignorem a nosaltres mateixos. Comprendre l’altre com a part d’un mateix, de la mateixa naturalesa, del mateix jo… permet, encontre rere encontre, aprofundir en el teu propi jo, el privat i el comú. Cal preguntar-se si no som ignorants també de nosaltres mateixos per la incapacitat de mirar-nos cap endins nostre. ¿Som capaços de ser lliures, “amb” i “des dels” altres, sense ignorar-los, reconeixent-los com a part de nosaltres mateixos i des de l’autoconeixement també dels nostres valors, capacitats i responsabilitats?».

Joan Martínez: «La llibertat és un esdeveniment molt quotidià. La llibertat no ha de comportar necessàriament que les coses que vénen del passat han de ser renovades per una sensació que són arcaiques i que no tenen a veure amb les noves situacions que nosaltres podem viure. A vegades, coses que semblen insignificants amaguen uns continguts morals i ètics importantíssims. I és important perquè actualment hi ha el “jo virtual”, moltes persones tenen una tercera persona a les xarxes amb la qual es manifesten, però altres persones confonen la presència no física, és a dir, virtual, amb un element discordant per donar una cara no real».

Begoña Roman: «Tendim a dividir l’individu en racionalitat i sentimentalitat, a dividir-lo respecte dels altres i a separar el dret a la llibertat del deure de ser-ho. La llibertat veritable és la dels vincles, la de les obligation, perquè aquestes obligacions no me les imposa un altre, sinó que me les imposo jo mateix. Responsabilitat és tenir cura, preocupar-se i ocupar-se dels altres. La principal afirmació de la llibertat és la vida, el continu dir si a la vida. No consisteix en triar, la veritable llibertat és triar els motius i les raons per les quals trio, i les raons per triar són raons per viure. La llibertat és un fenomen natural, social i espiritual. És la condició de possibilitat de tenir el propi gaudi».